Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Gener - febrer 2023

DIVENDRES 10 FEBRER 2023

El 2023 ja ha donat els primers passos.

Va començar amb l’anècdota de si va sonar o no el rellotge del campanar la nit de Cap d’Any. Va sonar, com sempre, però no es va sentir amb prou intensitat, generant confusió entre els assistents, els quals van entomar amb simpatia la situació. Els brindis, les abraçades i els petons es van imposar. La premsa, la ràdio i la televisió en van fer ressò, mai millor dit, i Cervera es va convertir en una de les protagonistes catalanes del Cap d’Any. En fi...

La Cavalcada de Reis va recuperar totalment el seu format habitual, amb la consolidació de la ruta prèvia pels barris de la ciutat de la carrossa de l’Estel de Nadal i de la dels regals per anunciar la imminent arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar.

Les famílies cerverines van sortir a saludar-los amb la il·lusió de rebre obsequis. Els Reis ens han portat, de moment, l’hivern, que gairebé teníem oblidat. Desitjo que també ens portin felicitat, tal com els vaig demanar en la recepció a la plaça Major.

En breu arribarà la Festa Major de febrer, amb les seves Completes, i poc desprès vindrà el Rei Carnestoltes que, enguany, comptarà amb l’Associació Carnaval de Secà en l’organització de la festa.

El 2023 recupera l’enyorada quotidianitat habitual.

Tanmateix, com ja vaig comentar en el saluda d’aquesta revista del mes de novembre, aquesta quotidianitat està immersa en un context econòmic complex que pot tenir implicacions socials no desitjades. Les economies domèstiques s’han ajustat a uns increments inflacionaris exagerats que, en cas de mantenir-se en el temps, poden generar una recessió en els recursos que obligui a disminuir la despesa i, en el pitjor dels casos, tenir conseqüències emocionals.

La Paeria és conscient de la situació i treballa en l’elaboració d’uns pressupostos municipals que no incrementin la càrrega impositiva sobre els contribuents, congelant tots els impostos i solament fent alguna modificació en taxes i preus públics per prestació de serveis amb la finalitat d’atansar-se al cobriment del seu cost.

Aquesta decisió obliga la Paeria, com a una persona més, a fer contenció de la despesa. Les factures municipals, com les de tothom, augmenten de valor i la decisió de no incrementar els ingressos procedents de la població suposarà una minva en els recursos disponibles destinats als serveis i a les activitats municipals. Caldrà prioritzar l’acompliment d’aquells que són essencials.

Estem en temps on són vigents frases tòpiques com: estrènyer-se el cinturó, vaques magres, costa de gener... Són situacions comunes davant les quals es pot actuar de forma personal, buscant solucions individuals, o de forma col·lectiva, compartint solucions. Ajudar-se entre veïns, participar en entitats i associacions, resoldre en grup, socialitzar neguits..., són accions que ajudaran a avançar pel camí incert de la crisi. Aportar, col·laborar, cooperar, compatir... són verbs que cal conjugar a diari.

El 2023 s’ha encetat, com deia, amb un retorn a la quotidianitat anterior a la pandèmia. Fem tot el possible perquè aquesta quotidianitat sigui amable, malgrat les dificultats. Plegats podem fer-ho.

Bona Festa Major.

Salut!

Joan Santacana Vélez.
Paer en cap.