Setembre - octubre 2022
DIMARTS 29 NOVEMBRE 2022
La transició de l’estiu a la tardor està farcida de dates amb alta significació identitària com a comunitat local i nacional: la Diada, la Festa Major i l’1 d’octubre.
La Diada Nacional de Catalunya, l’11 de setembre, commemora la lluita per les nostres llibertats com a nació, com a estat. Hauria de ser, com és arreu del món, una data de celebració, una data en la qual les catalanes i els catalans poguéssim fer ostentació de ser un poble obert, generós, pròsper... i, sobretot, lliure. No és així, Catalunya no és una nació lliure i la seva Diada ha de tenir un component de lluita cívica i pacífica per reivindicar els drets que ens corresponen com a poble sobirà.
Aquesta reivindicació ha de ser ferma en l’objectiu compartit i oberta en les estratègies per anar-hi. No hi ha d’haver retrets per escollir una ruta o un altra, si tallem camins perdem companys de viatge.
La Festa Major, el quart diumenge de setembre, és l’esdeveniment que més ens identifica com a cerverins. Les festes majors són dates de trobades familiars; de sortir al carrer; de llocs comuns que han estat, són i seran elements que connecten la tradició dels nostres predecessors amb la nostra actualitat i amb la incipient definició del futur que han de fer els nostres successors.
Enguany, un cop reduïda la pandèmia, recuperem espais de festa i els podrem ocupar sense el temor a contagis dels darrers dos anys. El bullici tornarà als carrers i les places, a la carpa dels concerts i balls, a l’espai de les atraccions... tot gaudint dels seguicis festius, les sardanes, els balls, els gegants i capgrossos, l’aixecament dels castells, el ball de diables, el castell de focs...
La Festa Major ve precedida de la setmana cultural de la Isagoge, que enguany commemora dos centenaris: el de la construcció de la Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera i sa comarca i el del naixement del mestre cerverí Ramon Turull i Bargués.
La Paeria, en l’acte del pregó de la Festa Major, homenatjarà dues entitats cerverines que celebren el seu 50è aniversari: el Centre Excursionista de la Segarra i l’Agrupament Escolta i Guia Coll de les Savines. Entitats que han deixat petjada en moltes persones de la ciutat que han tingut relació amb elles, tant en el seu creixement personal com en el col·lectiu. Entitats amb tanta projecció social són bàsiques per bastir una comunitat cohesionada.
El pregoner de la Festa Major serà el Centre Obrer i Instructiu d’Unió Republicana. El Centre va tenir un paper fonamental en l’organització i la coordinació a Cervera del referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i, en nom de tots els que van defensar les urnes i possibilitar la votació, obrirà la Festa tot pregonant la raó del poble sobirà.
És precisament l’1 d’octubre la tercera data de significació identitària de la tardor. Fa cinc anys que les institucions catalanes van convocar i organitzar un referèndum per saber si la seva ciutadania volia que Catalunya esdevingués un Estat independent en forma de república. L’Estat espanyol va voler reprimir la celebració del referèndum i ho va fer de la forma més inhumana possible, utilitzant la violència desaforada contra un poble que pacíficament volia expressar la seva opinió. Malgrat aquesta repressió, el poble es va mobilitzar davant els col·legis electorals i va fer possible les votacions.
A Cervera també fou així. La conjunció de voluntats de la Paeria i dels ciutadans va permetre que 2.710 persones emetessin el seu vot de forma segura. En el cinquè aniversari d’aquest fet cal tenir present que les voluntats populars són sobiranes, que les institucions han de servir aquestes voluntats i que va en contra de l’esperit democràtic volen anorrear-les fent ús de la violència d’Estat.
Ve la tardor, l’11 de setembre, la Festa Major i l’1 d’octubre ens recorden quina és la nostra identitat comuna: Cervera i Catalunya.
Joan Santacana Vélez.
Paer en cap
Salut !