Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Novembre - desembre 2022

DIMARTS 29 NOVEMBRE 2022

El 2022 es prepara per dir adeu.

Quan va començar estàvem immersos en la sisena onada de la COVID, de la qual n’era protagonista la variant òmicron del virus, molt contagiosa però més lleu. Hi havia al voltant de 150 persones infectades a Cervera, però ja es percebia que la sortida a la pandèmia era propera.

Les autoritats sanitàries anaven relaxant les mesures de prevenció i protecció i a l’abril desapareix la darrera: l’obligatorietat de mascaretes als interiors. Tot el país reprèn l’enyorada normalitat en les interaccions socials. Cervera també.

Mentre es reprenia el pols social, a l’est d’Europa esclatava el conflicte bèl·lic d’Ucraïna. Rússia la envaeix el 24 de febrer i s’inicia un procés d’emigració de la població fugint de l’absurda guerra. Gairebé vuit milions de persones busquen protecció en altres països. A Catalunya, la nostra comarca és la que proporcionalment n’acull més. Des del març, a la Segarra hi ha hagut 375 noves altes al padró de persones ucraïneses, 48 de les quals a Cervera.

A tot el país es va generar una onada de solidaritat per acollir i donar suport material i econòmic a les persones afectades per la guerra. A Cervera, també.

La guerra a Ucraïna i altres circumstàncies internacionals han creat una greu crisi econòmica, centrada en l’alça de preus de l’energia, que ha generat una inflació insòlita en els darrers decennis. La crisi és l’origen de dificultats individuals i familiars que necessiten suport dels serveis socials.

Les administracions treballen amb fermesa per garantir els drets de tothom i cobrir les demandes de les persones més damnificades. En situacions com aquestes és més necessari que mai acompanyar el treball de l’administració d’una generosa col·laboració de la ciutadania que permeti cobrir les necessitats bàsiques de tothom i, així, reduir les distàncies entre grups socials i avançar cap a una imprescindible cohesió per no deixar a ningú al marge en el nostre país. A Cervera, també.

Aquest tres fets: pandèmia, guerra a Ucraïna i crisi econòmica són globals. El seu tractament també ha de ser global, en sortim tots a la vegada o no en surt ningú. Això no és una excusa per creuar-se de mans en l’àmbit local i esperar que tot es resolgui des de fora. Cal treballar intensament des de la proximitat, però no de forma individual sinó coordinadament amb l’estratègia global. El municipi és el nexe d’unió entre les línies d’actuació de les polítiques nacionals, comarcals i locals i les potencialitats de participació de la ciutadania i de les entitats.

Cervera no és una illa. El que passa a nivell global influeix en la nostra societat local i estem interpel·lats a participar activament en la solució de les dificultats de manera empàtica amb tothom. Ajudem i ens ajudaran i si ens ajuden, hem d’ajudar.

S’atansen les Festes. Fem que el tòpic de la generositat d’aquestes dates deixí de ser-ho i es converteixi en una realitat que interioritzem i ens duri per sempre.

S’atansa un Any Nou 2023. Fem que el tòpic de desitjar que sigui millor que l’anterior deixi de ser-ho i es converteixi en un treball personal i col·lectiu que ajudi a assolir aquesta millora.

Acabo la salutació recorrent als tòpics, amb el compromís de treballar per fer-los realitat:

Bones Festes i un pròsper 2023.

Salut!

Joan Santacana Vélez.
Paer en cap.