Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Maig - juny 2021 - Joan Santacana

DIMARTS 09 NOVEMBRE 2021

Darrerament s’ha utilitzat sovint la paraula represa.

No tant com un fet sinó, més aviat, com un desig.

No descobreixo res si dic que, en el darrer any, s’ha modificat la nostra manera de viure. Ens hem adaptat a altres formes de relació familiar, social i laboral. Hem redescobert casa nostra, on hi passem més temps que mai. Hem canviat horaris. No viatgem gaire. La llista és llarga i es resumeix en: ho fem gairebé tot diferent.

Sabem que la situació és temporal i que, tard o d’hora, tornarem a fer-ho com abans, en tenim ganes. Esperem amb delit la represa.

Però sabem, també, que la represa no suposarà tornar exactament a la situació anterior. En aquest parèntesi vital del darrer any hem après coses que, de ben segur, utilitzarem, com poden ser formes de contactar individualment i col·lectivament a distància usant mitjans electrònics o, tant de bo sigui així, més profilaxi comunitària per prevenir la transmissió de malalties. Resta demostrat que les proteccions utilitzades durant la pandèmia també han estat eficaces en la transmissió d’altres infeccions més habituals, aquest hivern no hi ha hagut tants constipats ni tantes grips com altres anys, per exemple.

Tindrem la represa que ens permetrà recuperar sensacions vitals i emocionals, però la lliçó apresa farà que ho fem de manera no exactament igual. L’evolució serà bona.

És ara, que s’obre una nova època post-pandèmia, que fem una altra represa: la de la revista Paeria.

El darrer número va sortir l’estiu passat, tot just encetat un nou govern a la Paeria, en un dels moments més àlgids de l’epidèmia. Ha estat aturada la seva publicació per un període, segurament massa llarg, de vuit mesos, mentre es repensava la seva funcionalitat.

La comunicació és un aspecte de les relacions entre persones i/o entre aquestes i les institucions que esdevé fonamental per transmetre notícies i opinions i generar, amb aquesta base, debat.

La notícia té un component d’immediatesa que fa poc idònia la publicació escrita en paper que es distribueix amb determinada periodicitat. El vehicle fonamental de transmissió ha de ser un altre més àgil. Els avenços tecnològics ens han ofert una gran possibilitat de fer-ho i, d’altra banda, a un cost baix. Així s’han potenciat els mitjans telemàtics: la pàgina web de la Paeria per les notícies amb més exposició de contingut i les xarxes socials per anuncis més concisos. Hem apostat per la seva potenciació.

L’opinió té una altra dimensió. La seva atemporalitat permet treballar millor la seva distribució i converteix el paper escrit com a mitjà més permanent de plasmació d’idees i de la seva compartició per generar debat.

Aquest és el sentit que volem donar a la revista Paeria en la seva represa: ser un fòrum d’opinió que generi debat. Sense perdre de vista una dimensió, més secundària però, de resum de les notícies ja distribuïdes per les xarxes i que tingui el valor històric de recull d’esdeveniments i activitat.

Una altra cosa que hem après, de fet ja la sabíem però s’ha fet més palesa amb la pandèmia, és la necessitat de gestionar eficientment els recursos o, com diria la gent gran sàvia, d’estalviar. Així, es canvia la periodicitat i la revista és bimensual; es modifiquen el format, que serà tipus diari, i el tipus de paper i d’impressió. Això ens permet reduir despesa en aquest àmbit, reducció que no ha d’anar en detriment de la qualitat dels continguts.

Reprenem revista. Volem que tingui el sentit que va motivar la Paeria de Cervera a crear-la fa uns anys i que era el de mantenir contacte amb la ciutadania, informar de l’activitat municipal i manifestar opinió.

Però ho volem fer adaptant-la a una nova realitat, sense perdre l’esperit inicial.

Us convido a llegir-la i rellegir-la i desitjo que sigui del vostre grat.

Salut!