Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CUP - març 2020

N’HI DEIEN CICLÓ CULTURAL...

DIVENDRES 19 MARÇ 2021


Probablement a cap cerverina o cerverí se li ha escapat l’enrenou al voltant dels pressupostos del 2020. Més enllà de la forma absolutament autoritària que s’ha optat per a aprovar-los, i que ja hem denunciat públicament, entrant en el fons ens preocupa especialment la disminució d’algunes partides que tenen a veure amb el món de la Cultura. En un escenari postcapitalitat de la cultura catalana, és especialment significatiu la davallada de la inversió cultural a la ciutat.

Per tot plegat, la CUP de Cervera hem decidit passar a l’acció engegant una campanya específica, que durarà tot l’any, amb l’objectiu de revertir aquestes retallades de cara als propers pressupostos i potenciar la participació de tots els agents culturals en la seva elaboració. En una primera fase, hem iniciat una ronda de trobades amb entitats culturals per explicar-los l’anàlisi que hem fet dels pressupostos d’enguany i la comparació amb els d’anys anteriors; en aquestes trobades hem pogut compartir les diferents inquietuds i punts de vista que tenen moltes de les entitats culturals cerverines.

En una segona fase, pretenem exposar diferents models de participació cultural i de relació amb l’administració local que siguin exemples de bones pràctiques. Per això, de cara a la primavera està prevista una taula rodona amb representants del teixit cultural d’altres pobles i ciutats similars al nostre. Altres formes són possibles i creiem que és important tenir diferents models com a referents.

Finalment, un cop passada la Festa Major, es durà a terme una Assemblea Oberta per tal de recollir les necessitats del teixit cultural però també suggeriments, inquietuds, demandes, etc. per part de la ciutadania. Tenim intenció d’acabar la campanya amb un document de proposta, que ens comprometem a traslladar a la Paeria, per tal que pugui ser inclòs als pressupostos  2021.

D’aquesta manera es reconeixia el fet cultural local durant la Capitalitat de la Cultura Catalana: “Posar en valor el talent local ens permet reivindicar el territori, reconèixer la seva potència cultural i creadora i generar orgull de pertinença”.

Un any després, la despesa en cultura és la més baixa dels darrers anys: les partides d’activitats com l’Aquelarre o el Cicle de Teatre (amb important pes del teixit cultural cerverí) són les que més davallada pateixen als pressupostos del 2020.

Però el que més ens alarma és que s’hagi deixat escapar la Capitalitat de la Cultura Catalana com una aposta per a reflexionar col·lectivament i repensar les polítiques culturals de la ciutat.

Ara per ara, és indiscutible que allò que pretenia ser un cicló cultural” ha estat definitivament un bolet. Una altra oportunitat desaprofitada.

 

(Les parts del text en cursiva han estat extretes del web https://cervera2019.cat/ca/c/concepte-cervera-capital-de-la-cultura-7)