Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CUP - febrer 2020

No volem postureig feminista

DIVENDRES 19 MARÇ 2021

La igualtat entre dones i homes és un principi jurídic universal reconegut tant en l’àmbit internacional com estatal; des de les Nacions Unides, passant pel Consell d’Europa i fins a la sacralitzada (per alguns) Constitució del 78. Alhora, però, és segurament un dels principis més vulnerats. Malgrat tot, si una cosa ha aconseguit el moviment feminista és fer de la desigualtat de gènere un problema polític de primer ordre. La mare dels ous és qui ha d’acarar-lo. Per nosaltres, la responsabilitat és compartida i a diferents nivells, el municipal també.

Aquest ha estat un motiu de pes perquè la CUP Cervera presentéssim una moció al Ple de novembre per a l’elaboració d’uns pressupostos amb perspectiva de gènere. Entenem els pressupostos com una eina clau de planificació de l’acció política, que mai és neutra, i per tant, una ocasió per a poder establir les polítiques per a la igualtat d’oportunitats com a eix vertebrador i transversal de l’acció de la Paeria. I perquè això sigui possible, el primer pas és reflectir-ho als pressupostos.

Això va generar diferents reaccions no molt optimistes sobre la qüestió que ens ocupa per part d’alguns paers, que no reproduirem. Al final, després de molta pedagogia i potser d’un cert sentit d’incorrecció política per part seva, la moció es va aprovar per unanimitat. Però no cantem victòria perquè la forma com s’han aprovat els pressupostos del 2020 per part de l’equip de govern és més que contradictòria i supura testosterona.

No ens cansarem de remarcar que la perspectiva de gènere en la política pública passa també per integrar la transversalitat de gènere en el cicle pressupostari. I pel que hem vist, l’elaboració i aprovació del pressupost 2020 ha estat desencertadament poc transversal, gens participativa i molt autoritària.

No ens agrada la hipocresia i menys les accions de cara a la galeria. Aprovar una moció per uns pressupostos amb perspectiva de gènere i, alhora, aprovar els pressupostos de la Paeria utilitzant únicament el poder que atorga una majoria, és la descripció gràfica del postureig feminista i de l’abús de poder. Un clàssic del patriarcat.

Per part nostra, restarem vigilants a aquestes formes però sobretot a partir d’ara, al contingut. Vist el que hem vist en la tramitació dels pressupostos del 2020, a ningú se li escapa que la concepció de la transversalitat de la perspectiva de gènere de l’equip de govern NO és la nostra. No ens conformarem amb un purplewashing o postureig feminista sumant-se a votacions que acaben essent simbòliques o venent fum a còpia de quatre titulars. Volem transparència, anàlisi, compromís, accions concretes i rendició de comptes.

Des de la CUP, estem acostumades a estar soles i fins i tot a ser ridiculitzades quan defensem certs plantejaments que s’escapen de la lògica jeràrquica de les institucions (ja ens va passar quan parlàvem a la Paeria, ara fa 4 anys, de participació ciutadana real), però mica en mica el marc mental es transforma, i de les mofes es va passar al fet que algun altre grup polític se sumi a aquests plantejaments, algun a consciència, fet que ens alegra, i algun altre de cara a la galeria, tot sigui dit.

No baixarem la guàrdia fins aconseguir que la perspectiva de gènere a la Paeria de Cervera hi sigui implantada de forma transversal i amb els mecanismes de participació que això comporta.

Dins la pell de l’ona salada
serem cinc-centes, serem mil.
Perdrem el compte a la tombada.
Juntes farem nostra la nit.

[Maria Mercè Marçal]